Skip to content

Europese taalniveaus

Het Europees referentiekader (ERK) werd in 2001 ontwikkeld door de Raad van Europa en heeft sindsdien een belangrijke plek ingenomen in talenonderwijs. Het wordt wereldwijd toegepast bij het bepalen van het taalniveau van taalleerders. Het onderscheidt zes niveaus die lopen van basisgebruiker, naar onafhankelijke gebruiker, tot vaardige gebruiker. In 2020 is een nieuwe versie van het Europees Referentiekader verschenen. Je kunt de Nederlandse versie van de Companion Volume downloaden via de website van de Taalunie.

Basisgebruiker

A1

Op niveau A1 bezit je de basisvaardigheden om op een zeer eenvoudige manier te communiceren. Het is essentieel dat de persoon met wie je spreekt langzaam en duidelijk praat en geduld toont. Op dit instapniveau kun je vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen gebruiken. Je kunt jezelf bijvoorbeeld voorstellen, eenvoudige vragen stellen over persoonlijke details en langzaam reageren, mits de ander bereid is te helpen. Dit niveau legt de fundamenten voor verder taalonderwijs en dagelijkse interacties in eenvoudige contexten.

“Hallo, ik ben Thomas. Ik kom uit Engeland. Ik ben drie maanden in Nederland en ik spreek een beetje Nederlands. En jij?”

A2

Op niveau A2 heb je de basistaalvaardigheden goed onder de knie waardoor je op eenvoudige wijze kunt communiceren. Je kunt alledaagse uitdrukkingen en basiszinnen gebruiken om je behoeften te beschrijven, zoals winkelen, eten bestellen of reizen. Je kunt jezelf voorstellen, praten over persoonlijke ervaringen, je familie beschrijven, en eenvoudige conversaties voeren, mits de ander langzaam en duidelijk spreekt. Dit niveau biedt je meer zelfvertrouwen in dagelijkse interacties en legt een solide basis voor verdere taalontwikkeling.

“Hallo, ik heet Thomas en ik kom uit Engeland. Ik ben nu zes maanden in Nederland en ik kan al een beetje Nederlands spreken. Ik vind Nederland heel leuk. Wat is jouw naam?”

Onafhankelijke gebruiker

B1

Op niveau B1 heb je de vaardigheid ontwikkeld om de hoofdlijnen van standaardcommunicatie te begrijpen. Je kunt jezelf duidelijk uitdrukken over bekende onderwerpen zoals werk, school, vrije tijd en reizen. Je kunt effectief deelnemen aan gesprekken in een sociale context en je mening geven of plannen beschrijven. Je bent ook in staat om ervaringen, gebeurtenissen, dromen en ambities te bespreken en kort je redenen of uitleg te geven voor meningen en plannen. Dit niveau stelt je in staat om zelfstandiger te functioneren in een taalrijke omgeving en om je ideeën gestructureerd over te brengen.
“Hallo, mijn naam is Thomas. Ik kom uit Engeland, maar ik woon nu in Nederland. Ik werk als grafisch ontwerper in Amsterdam. In mijn vrije tijd lees ik graag boeken en ga ik vaak fietsen. Ik spreek Engels en Nederlands. Ik ben geïnteresseerd in cultuur en reis graag om nieuwe plaatsen te ontdekken. Wat doe jij graag in je vrije tijd?”

B2

Op taalniveau B2 heb je de vaardigheid bereikt om actief deel te nemen aan standaardcommunicatie. Je kunt complexe en gedetailleerde teksten begrijpen en je ideeën duidelijk en gedetailleerd uitdrukken. Je bent in staat om vloeiend en spontaan gesprekken te voeren met moedertaalsprekers zonder dat jullie veel moeite hoeven te doen om elkaar te begrijpen. Je kunt discussiëren over een breed scala aan onderwerpen, van actuele zaken tot persoonlijke interessegebieden, en je bent bekwaam in het verdedigen van je meningen met goed onderbouwde argumenten. Dit niveau stelt je in staat om effectief te functioneren in een academische of professionele omgeving en om flexibel te reageren in sociale en culturele situaties.

“Goedemiddag, mijn naam is Thomas en ik ben momenteel werkzaam als grafisch ontwerper in regio Amsterdam. Dat is tevens de stad waar ik mijn studie heb voltooid. Mijn dagelijkse werkzaamheden als grafisch ontwerper bestaan uit het vormgeven van drukwerk en digitale producten. Mijn persoonlijke interesses liggen vooral op het vlak van cultuur en reizen. Ik spreek vloeiend Engels en Nederlands. In mijn vrije tijd houd ik van lezen en fietsen. Ik ben altijd geïnteresseerd in het ontmoeten van nieuwe mensen en het uitwisselen van ideeën over diverse onderwerpen. Wat brengt jou hier vandaag?”

Vaardige gebruiker

C1

Op taalniveau C1 spreek je de taal vloeiend en heb je een uitgebreide woordenschat en kennis van uitdrukkingen tot je beschikking. Je kunt complexe en lange teksten begrijpen en de subtiele nuances in betekenissen waarderen. In gesprekken kun je je vloeiend en spontaan uitdrukken zonder merkbaar naar woorden te moeten zoeken. Je bent in staat om effectief en flexibel te communiceren in sociale, academische en professionele situaties. Ook kun je gedetailleerde argumenten gestructureerd presenteren en reageren op uiteenlopende complexe onderwerpen. Dit niveau stelt je in staat om met gemak en aanpassingsvermogen te opereren in een breed scala van uitdagende communicatieve situaties, en om diepere culturele en idiomatische expressies van de taal te begrijpen en te gebruiken.
“Goedendag, mijn naam is Thomas. Ik ben senior grafisch ontwerper bij een vooraanstaand creatief bureau in Amsterdam. Mijn werk omvat voornamelijk het ontwerpen van drukwerk, digitale producten en multimedia-ontwerpen, zoals brochures, folders, affiches, flyers, boekomslagen en websites. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van beeldmerken en huisstijlen. Ik gebruik een aanpak die digitale en traditionele media combineert, wat leidt tot unieke en opvallende ontwerpen. Mijn portfolio bevat een breed scala aan projecten, van verfijnd vormgegeven logo’s tot grote bedrijfsbranding en interactieve installaties. Ik spreek vloeiend Engels en Nederlands, en ik heb ook een goede beheersing van het Spaans. In mijn vrije tijd ben ik gepassioneerd door cultuur en reizen, waarbij ik graag nog te ontdekken plekken verken. Ik heb een grote interesse in het uitwisselen van ideeën over verschillende onderwerpen, zoals talen, religies en tradities. Hoe kan ik jou vandaag van dienst zijn?”

C2

Op taalniveau C2 spreek je de taal niet alleen vloeiend, maar beheers je ook vaktermen en complexe concepten. Je hebt de vaardigheid om diepgaand op informatie te reflecteren en deze beknopt samen te vatten. Je kunt fijne nuanceverschillen in betekenis herkennen en begrijpen, zelfs in complexe situaties. Dit niveau stelt je in staat om je uit te drukken op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van een moedertaalspreker. Je kunt moeiteloos deelnemen aan elk gesprek of discussie en je ideeën duidelijk en overtuigend presenteren, zelfs over abstracte en ingewikkelde onderwerpen. Jouw communicatieve vaardigheden stellen je in staat om effectief te functioneren in een academische, professionele of sociale omgeving, waarbij je je taalgebruik subtiel kunt aanpassen aan de context en de behoeften van je gesprekspartners.

“Gegroet, mijn naam is Thomas en ik ben werkzaam als senior grafisch ontwerper bij een gerenommeerd creatief bureau gevestigd in Amsterdam. Mijn expertise omvat het uitvoeren van complexe visuele communicatieprojecten en het ontwikkelen van uitgebreide merkidentiteiten, waarbij ik nauwe synergieën creëer tussen klantvisies en innovatieve ontwerppraktijken. Ik hanteer een integratieve benadering die de grenzen van digitale en traditionele media doet vervagen, resulterend in onderscheidende en aansprekende visuele werken. Mijn portfolio bevat een breed spectrum aan projecten, van subtiel gestileerde logotypes tot omvangrijke corporate branding-initiatieven en dynamische interactieve installaties. Mijn passie ligt in het exploreren van de interconnectiviteit tussen esthetiek en functionaliteit binnen grafische vormgeving, een exploratie die steunt op een voortdurende engagement met de meest recente designtrends en technologische ontwikkelingen. Deze aanpak stelt mij in staat om ontwerpen te leveren die niet alleen visueel indrukwekkend zijn, maar ook strategisch afgestemd op de communicatiedoelstellingen van de opdrachtgever. Ik spreek vloeiend Nederlands, Engels, Spaans en Russisch, en heb een breed scala aan professionele publicaties op mijn naam staan. Mijn vrije tijd besteed ik aan literatuur en reizen, waarbij ik altijd op zoek ben naar onontgonnen locaties om unieke inspiratie op te doen voor mijn ontwerpen en projecten. Ik geniet van diepgaande discussies over een breed scala aan wereldbeschouwelijke thema’s. Ik kijk ernaar uit om onze gedachten en ideeën uit te wisselen.”

Bij IncompanyLanguages leer je Snel en Efficiënt – op Locatie of met een Online Privédocent

Europese Dag van de Talen

Elk jaar op 26 september wordt samen met de Europese Commisie de Europese Dag van de Talen gevierd.

De Dag van de Talen is ingevoerd in 2001 op initiatief van de Raad van Europa.

Klik hier voor meer informatie en om deel te nemen aan georganiseerde activiteiten!

Advance Yourself and Travel beyond The Horizon

Trainingsschema's

Samen met uw trainer maakt u een tijdsindeling die goed in uw agenda past.
Kiest u voor online training? Dan kunt u kiezen voor taalles met een duur van 1 uur, anderhalf uur of 2 uur of langer als de concentratie dat toelaat. Kiest u voor Incompany training? Dan kunt u kiezen voor taalles vanaf een duur van 2 uur per les.

Wilt u een intensieve trainingsweek waarin u de hele week met uw trainer aan de slag gaat om uw taal zo snel mogelijk onder de knie te krijgen? Dat kan! Laat ons uw wensen weten, dan kunnen we samen met u het gewenste trainingsmodel opzetten.

Individueel les of groepstraining

Alle leertrajecten kunnen zowel individueel alsook in groepvorm geboekt worden.

Een groepstraining kunnen we voor u opzetten als u samen met uw collega’s (of kennissen) dezelfde taaldoelen heeft en op hetzelfde taalniveau zit.
Vanaf 2 deelnemers per groep ontvangt u per persoon een cursuskorting. Deze korting stijgt, naarmate meer mensen deelnemen aan een groep. Per groep kunnen maximaal 8 cursisten deelnemen.

Geïnteresseerd?

Wilt u graag meer te weten komen over wat wij voor u of uw bedrijf kunnen betekenen? Stuur ons een e-mail, vul het contact- of offerteformulier in of bel met ons: